Indexering Alimentatie 2018


De kinder- en partneralimentatie stijgt jaarlijks. Hoe groot de stijging voor het nieuwe jaar is, stelt de Minister van Justitie elk jaar in november vast. Voor 2018 is het percentage vastgesteld op 1,5%.

Betaal je kinderalimentatie aan je ex-partner? Dan moet je deze indexering door berekenen. In overleg met je ex mag je in plaats van deze indexering ook de alimentatie voor de kinderen met een vast bedrag verhogen, mits jullie dit in het ouderschapsplan zijn overeengekomen.

In het convenant wordt meestal vastgelegd dat de partneralimentatie geïndexeerd is, ook als jullie hierover in het convenant niets hebben opgenomen moet je de indexering toepassen. Alleen als jullie in het convenant afgesproken hebben dat de indexering niet wordt toegepast, dan hoef je deze niet door te berekenen. Ben je vergeten om de indexering toe te passen dan kun je dit alsnog met terugwerkende kracht doen.