Kinderalimentatie


Ouders zijn verplicht in het levensonderhoud van hun kinderen te voorzien tot zij 21 jaar zijn. Het kan dus zijn dat u daarvoor kinderalimentatie moet betalen. Tot het kind 18 is, betaalt u deze alimentatie aan de andere ouder. Daarna wordt de alimentatie aan het kind zelf betaald, tenzij het kind aangeeft dat het bedrag aan de andere ouder moet worden betaald.

Hoogte van de kinderalimentatie

De hoogte van de kinderalimentatie wordt bepaald aan de hand van de behoefte van de kinderen en de draagkracht van de ouders. De behoefte van de kinderen is afhankelijk van het netto inkomen van de ouders, de ontvangen kinderbijslag, de leeftijd van de kinderen en het aantal kinderen. Aan de hand van deze gegevens wordt de hoogte van de kosten voor de kinderen vastgesteld.

Aansluitend wordt de draagkracht van de ouders vastgesteld. De draagkracht van de ouders bepaalt hoeveel elke ouder bij dient te dragen in de kosten van de kinderen. De ouder waar de kinderen niet wonen betaalt de kinderalimentatie, de andere ouder neemt vervolgens alle kosten van de kinderen op zich.

Het rapport Alimentatienormen, bekend als het Tremarapport, is een richtlijn om de kinderalimentatie voor kinderen tot 18 jaar te bepalen. Voor oudere kinderen kunnen bijvoorbeeld de werkelijke kosten van het kind gehanteerd worden.

Bij co-ouderschap betaalt elke ouder zelf huishoudkosten als de kinderen bij hem of haar wonen. In onderling overleg bepalen de ouders wie betaalt voor de kosten die hier niet direct aan zijn gekoppeld, zoals bijvoorbeeld school- en zakgeld, abonnementen voor muziek- of sportlessen, etc.

Alimentatie berekenen

De berekening van de kinder- en partneralimentatie is vrij complex. Laat u bijstaan door een deskundige. Wilt u zelf nagaan hoe de partner- en/of kinderalimentatie wordt berekend, dan kunt u de volgende documentatie raadplegen:

  • Rapport alimentatienormen 2013 en de bijlage. De nieuwste versie is te vinden op rechtspraak.nl;
  • Nibud Geldwijzer Alimentatie & Co-ouderschap. Dit boek beschrijft op heldere wijze hoe de rechter alimentatie vaststelt en wat de gevolgen zijn voor uw nieuwe inkomen. Op de website van het Nibud vindt u meer informatie.

Meer informatie