Echtscheiding en huis


Als u een gemeenschappelijk koophuis en hypotheek hebt, kan één van de partners die bij een scheiding overnemen. In een notariële akte van levering wordt vastgelegd dat de één het eigendomsdeel van de ander overneemt. In dit geval kunnen gehuwden en geregistreerde partners de rechter vragen of zij de echtelijke woning tot zes maanden na de inschrijving van de echtscheidingsbeschikking mogen gebruiken. Zo heeft de echtgenoot die de woning niet overneemt, de tijd om andere woonruimte te zoeken. Partners kunnen ook in onderling overleg zo’n regeling treffen.
Als beide partners de woning niet kunnen of willen overnemen, wordt besloten tot verkoop en levering van de woning aan een derde. Meestal woont een van de echtgenoten dan al in een andere woning. Als deze partner de woning duurzaam heeft verlaten, heeft dit fiscale gevolgen voor de rente-aftrek. Laat u hierover goed informeren door uw scheidingsbemiddelaar.

Wanneer de partners is een huurhuis wonen, moeten ze nagaan of één van beiden hier wil en kan blijven wonen. Mocht dat niet het geval zijn, dan moeten beide partners op zoek naar nieuwe woongelegenheid.

Kosten huishouding

Tijdens de tussenperiode (het moment van scheiden tot aan de definitieve situatie) is het van groot belang dat goede financiële afspraken worden gemaakt over de kosten van de huishouding. De definitieve situatie is het moment dat de echtelijke woning aan de ex-partner is overgedragen of het moment dat de woning aan een nieuwe eigenaar is verkocht en geleverd.

Wilt u meer informatie over de financiële consequenties van een echtscheiding en uw huis, als u een gemeenschappelijke woning en hypotheek hebt? Met de financiële achtergrond en expertise van Back2Balance kunnen wij u volledig voorrekenen wat de gevolgen voor u zijn.

Meer informatie