Pensioen


Hoewel het pensioen soms nog heel ver weg lijkt, heeft een scheiding daar wel degelijk invloed op. Voor de verrekening van pensioenaanspraken worden in de adviespraktijk vijf mogelijkheden onderscheiden.

1. Ouderdomspensioen

Het ouderdomspensioen wordt conform de Wet Verevening Pensioenrechten bij Scheiding (Wet VPS) verevend. Beide partners krijgen ieder 50% van het ouderdomspensioen dat tijdens het huwelijk is opgebouwd, ook als het gaat om opgebouwd pensioen uit een vorig dienstverband. De vereveningsgerechtigde partner krijgt een zelfstandig recht op uitbetaling van de helft van de pensioenuitkering.

Voorwaarde is dat beide partners binnen twee jaar na scheiding, (het moment van inschrijving van de beschikking in het register van de Burgerlijke Stand) de verevening bekend maken aan de pensioenuitvoerder. Ze kunnen hiervoor gebruik maken van een voorgeschreven formulier.

2. Bijzonder partnerpensioen

Volgens de Pensioen- en spaarfondsenwet (PSW) heeft een ex-partner ook recht op de hele aanspraak van het partnerpensioen (nabestaandenpensioen) tot de datum van echtscheiding. Deze aanspraak wordt afgesplitst op een aparte polis en wordt bijzonder partnerpensioen genoemd. Het bijzonder partnerpensioen is het recht op pensioen, dat na het overlijden van de verzekerde toekomt aan de ex-partner. Als de ex-partner eerder overlijdt dan de verzekerde, krijgt de laatstgenoemde weer het volledige ouderdomspensioen.

Voor alle duidelijkheid: voordat mensen gaan scheiden, wordt gesproken over het partnerpensioen, daarna heet het bijzonder partnerpensioen. Vroeger werd dit het nabestaandenpensioen genoemd.

3. Conversie

Bij conversie wordt het deel van het ouderdomspensioen dat na verdeling toekomt aan de ex-partner, samen met het bijzonder partnerpensioen voorgoed omgezet in een eigen aanspraak op ouderdomspensioen.
Na de conversie hebben beide ex-partners hun eigen ouderdomspensioen en maakt het, wat de pensioenuitkering betreft, voor geen van beiden uit of de ander nog in leven is.
Bij een zeer groot deel van de pensioenregelingen is het nabestaandenpensioen op risicobasis verzekerd. In dat geval is er bij echtscheiding geen sprake van opgebouwde rechten en krijgt de ex geen nabestaandenpensioen.

4. Ongelijke verdeling van het pensioen

Naast conversie biedt de Wet VPS ook de mogelijkheid om de tijdens het huwelijk opgebouwde pensioenaanspraken niet gelijk te verdelen, maar bijvoorbeeld in de verhouding 40-60 of 20-80. Als u de pensioenaanspraken ongelijk wilt verdelen, is het zaak dat u zich goed laat adviseren over de fiscale gevolgen.

5. Verdeling van het pensioen uitsluiten

Het kan zijn dat een van de partners wil afzien van pensioenrechten. De pensioengerechtigde behoudt dan zijn volledige pensioenrechten en compenseert zijn ex-partner hiervoor in de vermogenssfeer. De ex-partner krijgt bijvoorbeeld al het spaargeld, de overwaarde van de echtelijke woning of een lijfrentepolis met een x kapitaal. Dit kan in principe niet fiscaal neutraal plaatsvinden. Het is dan ook belangrijk dat u zich goed laat voorlichten.

Pensioenverrekeningslijfrente

Het pensioen kan worden afgekocht door een lijfrente te storten bij een verzekeraar. Afkoop kan ook plaatsvinden door de ex-partner een bestaande lijfrente mee te geven of door een hogere alimentatie te betalen.

Meer informatie