Samenwonenden die uit elkaar gaan


Voor samenwonenden die uit elkaar gaan is wettelijk niets geregeld, tenzij ze een samenlevingsovereenkomst hebben opgesteld. Als er een overeenkomst is, kunt u na het beëindigen uw relatie nalezen aan welke afspraken beide partners zich moeten houden.

Vaststellingsovereenkomst

Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een gemeenschappelijk opgebouwd vermogen of van een gezamenlijk afgesloten lening, die bij de beëindiging van de samenleving gedeeld moet worden. Wellicht moeten de pensioenaanspraken worden verdeeld. Het is dan ook verstandig dat samenwonenden die kinderen, een eigen woning, gezamenlijk spaargeld of ander bezit hebben, de beëindiging van hun samenleving schriftelijk laten vastleggen in een vaststellingsovereenkomst. Een scheidingsbemiddelaar kan daarbij helpen.

Samenwonenden die kinderen hebben

Op 1 maart 2009 is de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding in werking getreden. Deze wet geldt ook voor samenwonenden die kinderen hebben. Zij moeten, net als getrouwde koppels, afspraken maken over de opvoeding van hun kinderen.

Samenwonenden die uit elkaar gaan, doen er goed aan een ouderschapsplan op te stellen: zo weten de partijen waaraan zij zich moeten houden. Mochten er in een later stadium problemen ontstaan over de kinderen, dan zal een rechter altijd naar zo’n plan vragen.

Meer informatie